Meest gestelde vragen

We hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen kijk dan ook eens op de website van Jobmbo. Dit is de belangenorganisatie voor mbo studenten. 

Hoe zoek ik een stage?

Stagemarkt opent standaard met de bedrijven die een stage-vacature open hebben staan. Staat het bedrijf er niet tussen dan heeft het bedrijf geen vacature open staan. Ga naar de tab 'leerbedrijf register' om te checken of het bedrijf wel erkend is. Onder leerbedrijf register vind je alle leerbedrijven, ook die nu geen stage-vacatures aanbieden. 

Heb je goed gezocht op de juiste opleidingsnaam of het opleidingsnummer? Heb je gezocht in een ruim gebied rondom jouw woonplaats? Als je  echt niets hebt kunnen vinden, neem dan contact op met je stage-coördinator. 

 • Vul een zoekterm in en klik op enter. Je kunt ook een term uit het uitklapscherm kiezen. 
 • Zoek op plaats of postcode en selecteer een straal, zodat je alleen leerbedrijven ziet binnen een bepaalde afstand van je huis of gewenste stad.

 • Daarna kun je met behulp van de filters jouw resultaten aanpassen. bijv. zoek je een bol of bbl stage.  
 • Wil je stage lopen in het buitenland? Klik op het pijltje achter Nederland. Je kunt nu een ander land selecteren. Voor buitenlandse stages is het aan te bevelen direct naar het tabblad leerbedrijf register te switchen. Ervaring heeft geleerd dat buitenlande bedrijven het lastig vinden om stage-vacatures aan te maken. 

Meer informatie over zoeken 

 

 

Ga naar de homepage en kies voor de leerbedrijf register. 

Vul in het zoekveld de naam van het leerbedrijf in en klik op de naam van het leerbedrijf. Hier zie je het overzicht van de mbo-opleidingen waarvoor het leerbedrijf is erkend. Staat je bedrijf er niet bij, probeer dan eens op de postcode te zoeken. Misschien is de naam van het bedrijf net iets anders gespeld. 

 

 

 • Formuleer zo veel mogelijk puntsgewijs.
 • Begin met je laatste ervaring en eindig met je eerste.
 • Kies voor een ruime, overzichtelijke vormgeving.
 • Kies een goede foto van je gezicht, zonder zonnebrillen, (Snapchat)filters, alcohol of sigaretten of voeg geen foto toe.
 • Controleer je social media-accounts en scherm ze eventueel af voor onbekenden.

Vraag hier gewoon naar in je mail of brief. Dat draagt alleen maar bij aan een goede eerste indruk. Jij wilt leren.

Meer tips tijdens je stage

Bij een stageplaats (bol) bepaalt het leerbedrijf de stagevergoeding. Zij zijn hier wettelijk niet toe verplicht.

De vergoeding van een leerbaan (bbl) is vaak vastgesteld in de cao-bepaling. Meestal ontvang je het wettelijk minimum loon.

 • Bespreek met je praktijkopleider waar je tegen aan loopt.
 • Neem initiatief en richt je op dingen die je graag wil leren.
 • Bekijk het stagecontract en de aanvullende afspraken, maak eventueel nieuwe afspraken en laat ook die tekenen door het bedrijf en de school.
 • Neem contact op met de begeleider van school. 

Stagemarkt en leerbanenmarkt zijn allebei producten van SBB en je vindt hier uitsluitend erkende leerbedrijven. Leerbanenmarkt richt zich uitsluitend op de bedrijven die een leerbaan aanbieden. Dit is voor de aankomende bbl studenten die werken en leren tegelijk.

Stagemarkt richt zich op bedrijven die stages aanbieden, bedrijven die leerbanen aanbieden en bedrijven die erkend leerbedrijf zijn maar op dit moment geen stage of leerbaan aanbieden. Leerbanenmarkt is een deelverzameling van Stagemarkt.  

Ga naar de homepage en klik bij het zoekveld op het pijltje achter “Nederland”. Je kunt nu een ander land selecteren.

Voor buitenlandse stages is het aan te bevelen direct naar het tabblad leerbedrijf register te switchen. Ervaring heeft geleerd dat buitenlande bedrijven het lastig vinden om stage-vacatures aan te maken. 

Er zijn twee ingangen: Stages en leerbanen versus leerbedrijfregister. 

Zoeken naar stages en leerbanen

Via deze ingang kom je direct bij een stage of leerbaan uit voor de term waar je op zoekt. Vergelijkbaar met een vacaturesite.  

Je kunt zoeken op de opleidingsnaam of op het crebonummer van jouw opleiding. 

Je kunt je zoekopdracht aanvullen met de plaats waar je zoekt.

Zoeken in leerbedrijfregister 

Via deze ingang zoek je in de volledige verzameling van erkende leerbedrijven. Hier zitten ook bedrijven bij die op het moment van zoeken geen stage vacatures hebben. Bijv. omdat er al stagiaires lopen, omdat het bedrijf er tijdelijk vanaf ziet of omdat het bedrijf er niet aan toe is gekomen om een stage vacature aan te bieden.

Het is handig om hier te zoeken als je wilt checken of het bedrijf dat je op het oog heb erkend is.   

 

 

 

  

Er zijn twee mogelijkheden om je zoekresultaten te sorteren. De standaard sorteerwijze is op relevantie. Dit betekent dat de zoekresultaten die het meest overeenkomen met je zoekcriteria het eerst worden getoond. 

Je kan ook sorteren op actualiteit. Je krijgt dan de meest nieuwe  stage vacatures het eerst te zien. 

Voor docenten is er een lesbrief met diverse opdrachten. Hiermee kunnen studenten leren werken met de site. Naar de lesbrief.   

De url's van de nieuwe website zijn anders opgebouwd. Om op basis van het leerbedrijf_ID direct te verwijzen naar de bedrijfs-detailpagina, kun je de volgende url gebruiken: 

https://stagemarkt.nl/leerbedrijfID=123456789 (= 9-cijferig leerbedrijf_id)

Wil je stage lopen bij een bedrijf dat nog niet is erkend, maak dan aan de hand van het contactformulier een melding. Wij zullen jouw vraag in behandeling nemen. Heb je meer vragen over het erkennen van een bedrijf, dan kan je ook gebruik maken van de live chat.