6 oktober 2020

Oproep tot creatieve oplossingen stagetekort mbo: dan maar een stageplek delen

Nieuws foto

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) en voorzitter Jacco Vonhof van ondernemersorganisatie MKB-Nederland roepen scholen en bedrijven vandaag op om via dit soort ‘creatieve oplossingen’ toch zoveel mogelijk stages mogelijk te maken.
SBB becijferde eind augustus dat er een tekort is van 21.000 stages en leerbanen. De grootste daling is te zien in de regio’s Amsterdam en Rotterdam. Veel bedrijven stellen geen tijd te hebben voor de begeleiding van studenten, bijvoorbeeld omdat er nog veel vanuit huis wordt gewerkt of omdat de zaken slecht gaan.

Next best thing
Ik geloof niet in een verloren generatie

Jacco Vonhof, MKB-Nederland moedigt studenten die in de detailhandel geen stage kunnen vinden aan om het bij andere bedrijven te proberen. ,,Kies iets wat er op lijkt, de next best thing. Bij bouwmarkten en tuincentra gaat het bijvoorbeeld wel goed. Dan kun je toch dat kijkje nemen in de beroepspraktijk.”

Van Engelshoven wil ook soepeler zijn als het gaat om het aantal uur dat een student stage loopt. ,,Geleerde vaardigheden kunnen we ook toetsen als een stagiair de helft van de week werkt in plaats van de hele week.” Dat studenten in het weekend of in de vakantieperiode op hun stageplek worden verwacht, is volgens de D66-bewindsvrouw ‘misschien niet ideaal’. ,,Maar hun belang lijkt me vooral dat ze die stage überhaupt kunnen lopen.”

Van Engelshoven vraag 250.000 erkende leerbedrijven in ons land vooral om ook naar morgen en overmorgen te kijken. "Na de crisis van 2008 hadden we een tekort aan arbeidskrachten. Straks hebben we al deze studenten hard nodig.”