Sociaal werker

Stichting Algemeen Opvangcentrum Purmerend MBO student BOL social work gezocht voor een leuke stageplek in Purmerend!

Steeds meer mensen doen in Nederland een beroep op de maatschappelijke opvang. Zij hebben ieder hun eigen levensverhaal. Door een opeenstapeling van problemen en tegenslagen hebben ze hun bestaan niet meer op orde. Ze zijn dak- en thuisloos geraakt of dreigen dat te worden. Sociale contacten lopen terug, soms er is sprake van sociaal isolement. Het lukt hun vaak niet meer om de steeds complexere problemen zoals schulden, verslaving, sociale en/of psychiatrische problemen de baas te worden. Bovendien kunnen cliënten die door hun partner mishandeld worden niet meer thuis blijven wonen. Deze vorm van opvang heeft een meerwaarde voor deze cliëntengroep. VISIE AOP wil bijdragen aan een samenleving die hecht aan waarden als respect, gelijkwaardigheid en ontplooiing.

Naar wie zijn wij op zoek?

MISSIE Het AOP wil kansarme mensen de best mogelijke hulp geven. Daarom werken wij bij het AOP met professionele medewerkers. Het zijn specialisten op hun vakgebied. Dat geldt met name voor de maatschappelijk werkers binnen het AOP. Zij hebben een centrale plaats in de directe cliëntenzorg. Zij zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van de cliënt. Zij worden aangestuurd door het hoofd hulpverlening. De directeur adviseert het bestuur en is verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering.

Wat biedt het bedrijf?

Tijdens je stage bij het AOP hebben we als doel je zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren als toekomstig maatschappelijk werker. Tijdens je stage leer je aanmeldingen aan te nemen, intakes af te nemen, begeleidingsgesprekken voeren, begeleidingsplannen en evaluaties opstellen. Je rapporteert en communiceert. Je leert omgaan met lastig gedrag, maar je leert zeker ook om kleine succesjes te vieren! Tijdens je stage start je met het zelfstandig begeleiden van je eigen cliënten. Je begeleid ze op diverse leefgebieden. Zo kan het zijn dat je met je cliënt de administratie ordent, een schuldentraject aanvraagt, contact hebt met familie zodat het netwerk weer wordt opgebouwd. Je bespreekt met je cliënt belangrijke onderwerpen zoals gebruik van middelen, relaties, zelfbeeld enz. Je bent ook het aanspreekpunt voor de mensen in de nachtopvang als zij komen verlengen. Je leert daarnaast samen te werken met externe partners, zoals de wijkteams, Clup welzijn, Fact, Brijder.

Wat ga je leren?

  • Werken aan de kwaliteit van het dagelijks leven van mensen en groepen
  • B1-K1-W1 Onderzoekt de behoefte aan sociaal werk
  • B1-K1-W2 Kiest samen met mensen een aanpak voor ondersteuning
  • B1-K1-W3 Versterkt de sociale basis
  • B1-K1-W4 Biedt praktische ondersteuning bij dagelijks functioneren
  • B1-K1-W5 Zet een activiteit in om doel(en) te bereiken
  • B1-K1-W6 Komt op voor de rechten van mensen
  • B1-K1-W7 Evalueert de aanpak voor ondersteuning
  • Werken in een organisatie en aan de eigen beroepsontwikkeling
  • B1-K2-W1 Voert het beleid uit
  • B1-K2-W2 Voert administratieve taken uit
  • B1-K2-W3 Werkt aan de eigen professionele ontwikkeling

lees verder